"Я Майбутнє України"

ЛАКІБУКС

banner

ЛакіБукс презентовано на Книжкому Арсеналі

ЛакіБукс презентовано на Книжковому Арсеналі

Якою повинна бути пізнавальна література для підлітків? Сучасною, прикладною та інтерактивною! Перший всеукраїнський благодійний проект з видавництва і поширення науково-пізнавальних книжок для підлітків ЛакіБукс презентували на Книжковому Арсеналі 19 травня – у рамках Нон-фікшн марафону Дитячої програми.

Марта Левченко, Олег Скрипка, Євген Мірошніченко, Антон Іванов

ЛакіБукс – це сучасні книжки наукового змісту та прикладного спрямування як вітчизняних, так і зарубіжних авторів. До участі в проекті запрошуються авторитетні письменники та науковці, кращі перекладачі, ілюстратори, психологи, освітяни та вітчизняні видавництва. Майданчик «Книжкового Арсеналу» – найбільшого літературно-мистецького фестивалю Східної Європи - дозволить підтримати тренд нового підходу до популяризації науки серед підлітків. Локальне ж завдання ЛакіБукс – інтелектуальна українізація молодого покоління.

«Ми з’ясували, що сьогодні в Україні видавати науково-популярну літературу непросто, - розповідає Марта Левченко, керівник благодійного фонду «Я Майбутнє України». - Видавництва не можуть працювати у збиток, а хороша, яскрава книжка досить високовартісна. Таким чином, гарна література не всім батькам по кишені. Тож ми вирішили допомогти появі таких книжок власними зусиллями. Це спільний проект мого благодійного фонду та нашого давнього мецената ІТ-компанії Lucky Labs. Книжки у першу чергу отримають підопічні фонду, а після ми розвеземо їх по дитячих бібліотеках, зокрема, на схід України, де у дітей немає доступу до якісної україномовної літератури. Водночас електронні версії ЛакіБукс будуть доступні всім на безоплатній основі – протягом певного терміну. Ми залишимо за видавництвами право видавати наступні тиражі та поширювати через книгарні по всій Україні. Головне – ми хочемо, щоб науково-популярна книжка для українського підлітка перестала бути рідкістю.  

Марта Левченко

«Ми хочемо допомагати появі українських Ілонів Масків. ЛакіБукс – це не енциклопедична література, а сучасні книжки наукового змісту та прикладного спрямування. Спектр тем широкий: від застосування математики у повсякденному житті до опанування космосу. Усе, що може цікавити сучасних непосид у сучасному технологічному світі. Виклад буде цікавим і нестандартним, доступним і без зайвих повчань, з яскравою інфографікою та інтерактивом. І все це – українською мовою!», – розповів Антон Іванов, менеджер проектів IT-компанії Lucky Labs.

Авторів та тематику книжок допомагає обирати Рада експертів. Свої пропозиції стосовно напрямків науки, яких торкатимуться книжки, зможуть висловити і підлітки. Для цього ЛакіБукс організує інтерактивний майданчик у соцмережах, а також різноманітні лекції, воркшопи, зустрічі з авторами, науковцями та усіма цікавими учасниками Проекту по всій Україні.

«Слава Богу, сьогодні можна точно сказати, що в нас є бум дитячої літератури. Є певні видавництва, які зробили дуже багато, і вже протягом десятків років роблять. В мене двоє хлопців, вони теж цікавляться всілякими новинками. Наш дім забитий дитячими книжками високої якості, деякі з цих книжок є навіть одними з найкращих в світі. Я бажаю, щоб наш проект теж був найкращий в світі, щоб ми задавали тон в світі такої підліткової літератури. І, можливо, наші видання спонукатимуть якісь винаходи, що вирішать багато проблем: проблему забруднення, охрони здоров’я і тому подібне. І назва класна: lucky book – це щаслива книжка. Тому все буде класно!», – підбадьорив організаторів член Ради експертів проекту, співак і просвітник Олег Скрипка. 

Олег Скрипка

А Євген Мірошніченко, президент Асоціації практичних психологів, ще один член Ради експертів ЛакіБукс, підкреслив важливість нового підходу до сучасної літератури для дітей: «Світ змінився, він став дуже динамічним. І в цьому світі дуже важлива здатність вчитися, пізнавати нове. Тому на зміну підручникам та розважальній літературі прийдуть пізнавальні книги. Я вірю, що книжки ЛакіБукс будуть дуже цілісними, залучатимуть до читання, ставитимуть цілі, даватимуть конкретні інструменти, як взаємодіяти в цьому складному світі, куди рухатися, про що говорити. Книжка повинна стати хорошим містком між дорослим і дитячим світом».

Під час презентації було проанонсовано першу книжку, що вийде в рамках проекту – від майстра дитячого нонфікшену Дмитра Кузьменка, відомого як Кузько Кузякін («Біла трішки чорна-пречорна книжка», «Зубасті задачки» і т.д). Книжка нестандартно розповідатиме про математику, яка оточує нас у повсякденному житті, і вийде у видавництві «Темпора» восени.  

Дмитро Кузьменко

 

Новини