"Я Майбутнє України"

ЛАКІБУКС

banner

Школярі в обсерваторії на екскурсії від ЛакіБукс

«Наше покоління має змінити підхід до управління космічною галуззю, інакше ми втратимо її», - Тетяна Скороход

«Наше покоління має змінити підхід до управління космічною галуззю, інакше ми втратимо її», - Тетяна Скороход

 

Таку думку стосовно становища космічної галузі в Україні висловила науковий співробітник Інституту космічних досліджень НАНУ-ДКАУ, авторка освітнього порталу про космос та член експертної ради проекту ЛакіБукс Тетяна Скороход.

 

Наша лабораторія готує державний супутниковий проект. Він готується вже 10 років, через постійні "гойдалки" із фінансуванням. Через затримку у фінансуванні звільнились програмісти, фізик-теоретик. Ті, хто втримався, працюють на ентузіазмі. А такий проект, на жаль, неможливий без грошей, - розповідає Скороход, - Наше покоління має змінити підхід і структуру управління у галузі, те як проходить і розподіляється фінансування. Тоді і для нового покоління відкриються двері для роботи із космосом у нашій державі. Або ж ми втратимо спеціалістів, які поїдуть до країн, що цінують їхні "мізки". І у світі будуть відомі лише вчені з України, та не ті, хто робить науку вдома.

 

Та українські ентузіасти не залишають надії на прориви в галузі. У КПІ студенти створили КубСанти – надмалий штучний супутник Землі. Він полетів у космос із 50 іншими. Є і аматори астрономії і астрофотографії, що виявляють нові космічні об'єкти і отримують за це нагороди.

 

Мені здається, ми просто зараз сидимо у часі, коли починає створюватись щось зовсім нове в Україні. Буквально за рік-два ми гучно почуємо про це, - сподівається Тетяна Скороход.

 

Аби підтримати у сучасній молоді інтерес до космосу проект ЛакіБукс до Дня космонавтики вирішив познайомити київських школярів із зоряним небом безпосередньо у обсерваторії.

 

Школярі у обсерваторії на екскурсії від ЛакіБукс

Знайомство із музеєм розпочалося одразу із важливої точки. Адже, усі присутні просто стояли на київському мередіані, який проходить через будівлю Астрономічної обсерваторії Київського університету.

 

Школярі у обсерваторії на екскурсії від ЛакіБукс

У музеї школярі ставили купу запитань – як знаходять зірки, яких не видно навіть у найкращі телескопи, і чи справді весь світ з'явився із одного вибуху, а усі ми складені із часточок зірок.

 

Школярі у обсерваторії на екскурсії від ЛакіБукс

 

Та найголовнішою подією стало споглядання зірок крізь величезний телескоп.

 

Школярі у обсерваторії на екскурсії від ЛакіБукс

 

Захоплення і радість, з якими людина дивиться на зірки, не збліднуть, певно, ніколи. І що більше зірок ми можемо назвати по імені, що більше сузір'їв можемо розрізнити, то рідніше та ближче стає для нас небо. Після того, як учень постояв на Київському меридіані, чи зможе він забути цей термін? Думаю, найглибший і найщиріший інтерес до предмету виникає з романтики, поезії, казки, – розповідає викладач природознавства альтернативної школи "Кітерра" Катерина Василенко, що прийшла на екскурсію разом із дітьми.

 

Школярі у обсерваторії на екскурсії від ЛакіБукс

 

Космічна тематика вже багато років залишається однією з найцікавіших для письменників-фантастів та науковців. Зірками цікавляться дорослі та діти. Найближчим часом підлітки східних областей України також зможуть «доторкнутись до зірок», отримавши від проекту ЛакіБукс книжки про космос та всесвіт авторства одного з найгеніальніших вчених сучасності Стівена Гокінга. 

Новини