"Я Майбутнє України"

ЛАКІБУКС

banner

nonfiction

Науково-популярна література в дефіциті

В Україні бракує якісної вітчизняної науково-популярної літератури. Ринок масової літератури й дитячої книжки стрімко розвивається, а от наукова і науково-популярна книжка залишаються благочинністю, пише сайт «Читомо».

За кордоном видавцям цього сегменту всіляко сприяють – існують прозорі форми підтримки таких книжок, ґранти, державні багаторічні програми. І тому український видавець наукової книжки все ж більше нагадує Дон Кіхота, особливо зважаючи на наклад у 300 примірників, зазначає видання.

Фахівці книжкового ринку вбачають у цій ситуації замкнене коло проблем: з одного боку українці за нинішніх реалій не готові платити більше 100 гривень на книжки, навіть розкручені закордонні бестселери. З іншого – не вистачає вітчизняних авторів та науковців, адже гонорари мізерні. Друкарням, в свою чергу, не вигідно друкувати малі наклади – або ж друкують на цифрі, що підвищує ціну книги в рази.

Водночас представники громадських організацій, що працюють з дітьми, зауважують: науково-популярні книжки нині особливо знадобилися б для підлітків. Поруч з перекладними книжками, які успішно заповнюють жанрові і тематичні прогалини підліткової літератури, дуже потрібні посібники, які б не тільки розважали чи допомогали зрозуміти себе, а й довколишній світ.

«Ми вирішили заповнити цю прогалину власними зусиллями – розповідає Марта Левченко, керівник благодійного фонду «Я майбутнє України». Багато років разом з людьми доброї волі ми допомагаємо дітям з усієї України – речами, лікуванням, соціалізацією. Наразі ж спільно з ІТ-компанією Lucky Labs запускаємо благодійний проект з видавництва і поширення просвітницької літератури українською мовою. Підлітки – майбутнє України! І саме від них незабаром залежатиме державний поступ».

Проект під назвою ЛакіБукс стартує у травні 2017 року і запрошує до співпраці авторів, ілюстраторів, перекладачів, видавців, науковців та усіх небайдужих - для спільного створення книг на природничу тематику, а також просвітницьких заходів.

Новини