"Я Майбутнє України"

ЛАКІБУКС

banner

Перша книжка про біотехнології для підлітків вийде в рамках проекту ЛакіБукс

Перша книжка про біотехнології для підлітків вийде в рамках ЛакіБукс

Чи можна повернути до життя мамонтів? Як вирощують рис, який одночасно і лікує, і харчує? Навіщо потрібне ДНК-орігамі? На Міжнародному книжковому фестивалі “Зелена хвиля” в Одесі відбулася презентація-анонс ще однієї науково-популярної книжки ЛакіБукс.

Перша книжка про біотехнології для підлітків вийде в рамках проекту ЛакіБукс

Під час відкритого інтерв’ю з автором Аліною Штефан батьки майбутніх читачів і самі підлітки почули, де у повсякденному житті ми зустрічаємося з біотехнологіями і чому ця тема варта окремого висвітлення.

Ми усі вступаємо у еру біотехнологій, каже Аліна Штефан, однак писати таку книжку непросто. Адже з неосяжної галузі доводиться обирати найголовніше і описувати простою мовою дуже складні процеси. Та ще й треба, щоб це усе було цікаво дітям. Втім медична освіта, жага до нових відкриттів та власні діти-підлітки дуже допомагають:

Розповідати про біотехнології – це розповідати і про їх практичне застосування для покращення нашого життя, і у першу чергу здоров'я. Біотехнології – це нові ліки від невиліковних хвороб чи хвороб, що складно лікуються іншими методами (генетичні, онкологію), і нові продукти, які здатні нагодувати населення планети, що постійно зростає, і більш екологічні можливості отримувати енергію, не знищуючи природні ресурси. І навіть можливість відновити життя тварин, яких ми втратили через недбале хазяйнування на планеті.

Перша книжка про біотехнології для підлітків вийде в рамках проекту ЛакіБукс

Книжка матиме пригодницький сюжет, причому ілюстрований коміксами. Це вигідно відрізнятиме її від енциклопедій, адже герої, які є ровесниками читачів, відкриватимуть для себе світ біотехнологій під час захоплюючих і часто небезпечних пригод і випробувань. До речі, ЛакіБукс запрошує до співпраці художників-ілюстраторів, готових взятися за такий формат.

Втім, крім пізнавальної місії, автор має і ще одну мету – підняти питання популяризації науки і альтернативної освіти, щоб юні читачі побачили можливості додаткової реалізації, не лише у школі. За словами Аліни, діти мають навчитися критично мислити, потребувати постійного саморозвитку, вміти самостійно шукати інформацію, поглиблювати свої знання і ділитися ними з іншими.

Перша книжка про біотехнології для підлітків вийде в рамках проекту ЛакіБукс
 

Підлітки ж, які прийшли на зустріч з автором, особливо зацікавилися генетикою вимерлих тварин та медициною майбутнього.

10-річний Микита розповідає:  

Коли я виросту, хочу здійснити свою дитячу мрію – створити заповідник на кшталт «Парку Юрського періоду». Я дуже любив його в дитинстві, всі частини передивився. У книжці про біотехнології мені цікаво було б прочитати, зокрема, про гени птеродактилів Мезозойської ери. Вони досі невивчені і, наприклад, деякі мої однокласники стверджують, що це предки птахів. Але насправді це не так, це плазуни.

Перша книжка про біотехнології для підлітків вийде в рамках проекту ЛакіБукс

А ось 13-річна Софія мріє здобути професію біолога-науковця:

Біотехнології це така велика тема, можна постійно про це читати і не пізнати повністю. Мені особисто цікаво все, що пов’язано з лікуванням хвороб, тому що постійно з`являються якісь нові епідемії і з ними доводиться увесь час боротися. Хотілося б пов`язати з цим свій майбутній фах і допомагати світу.

Перша книжка про біотехнології для підлітків вийде в рамках проекту ЛакіБукс

Міжнародний книжковий фестиваль «Зелена хвиля», під час якого було презентовано проект ЛакіБукс, проводиться щороку і об’єднує у літній Одесі більше сотні учасників: видавців, книгорозповсюджувачів, письменників. Цього року захід присвячений саме жанру нон-фікшн. За словами організаторів, нині цей формат – загальний тренд, і особливо він популярний серед підліткової аудиторії. Тому видавництво сучасного україномовного наук-попу для дітей дуже на часі.

 

Новини