"Я Майбутнє України"

ЛАКІБУКС

banner

ЛакіБукс відвідав школу-інтернат у Святогірську

ЛакіБукс відвідав школу-інтернат у Святогірську

Інтелектуальна українізація в дії! ЛакіБукс дістався Донбасу і привіз дітям найкращі науково-популярні книжки українською мовою, а також космічний лекторій.

ЛакіБукс відвідав школу-інтернат у Святогірську

Разом з новими членами Ради експертів проекту – науковим співробітником Інституту космічних досліджень НАНУ та ДКАУ Тетяною Ковальчук-Скороход та реформатором бібліотек, тренером школи риторики «Арістотель» Веронікою Селегою – ЛакіБукс приїхав до школи-інтернату для переселенців з окупованих територій «Смарагдове місто». Підліткам привезли книжки, влаштували вікторину з призами та організували екскурсію по зірках у незвичайній обсерваторії.

ЛакіБукс відвідав школу-інтернат у Святогірську

«Книжки проекту ЛакіБукс поки в роботі, тому ми привезли до шкільної бібліотеки найкращі зразки україномовної науково-популярної літератури. Любов до читання, як і будь-яка інша звичка, формується під впливом середовища. На моє переконання, це і є відповідь на запитання, як популяризувати наук-поп. І не тільки. Уявіть: школа зароджує інтерес до пізнання науки, наприклад, особистістю вчителя, далі звичайна публічна бібліотека підтримує цей інтерес якісною сучасною літературою, а до того ж може запропонувати тематичні заняття. За умови такого комплексного підходу, важко не зацікавитися», - ділиться досвідом Вероніка Селега.

ЛакіБукс відвідав школу-інтернат у Святогірську

Космос набагато ближче, ніж здається! Це довела Тетяна Ковальчук-Скороход, яка привезла із собою власноруч змайстровану обсерваторію і влаштувала підліткам екскурсію по зірковому небу. Діти були вражені вже тим, що до них приїхав справжнісінький вчений, який досліджує космос. За словами Тетяни, найкраще пропагувати науку інтерактивом:

«Думаю, що сьогодні діти зголодніли за тим, щоб їх не «фарширували» величезною купою знань, а майстрували з ними, відкриваючи під час процесу всю фізику. Не приховували, що і як працює і не робили з цього якусь магію. Що стосується планетарію, схожий я побачила на ютубі від NASA Education. Вони створили велику поліетиленову чорну подушку, на яку зсередини діти наносили малюнки сузірь, роблячи в них відповідні отвори. Це дало ідею нанести сузір’я завчасно, а потім ще й поєднати їх лініями люмінісцентною фарбою. Так серед усього багатства зірок за допомогою спеціального УФ ліхтаря можна побачити загальний рисунок. Якщо є бажання і зайвих півтори тисячі гривень, то з детальними вказівками можна змайструвати такий самий планетарій за тиждень-два».

ЛакіБукс відвідав школу-інтернат у Святогірську

Нині у «Смарагдовому місті» майже чотириста дітей, половина з яких – підлітки. За словами заступника директора Володимира Романюка, третина випускників інтернату вступає до вишів, зокрема і на природничі спеціальності. Тому науково-популярна література дуже потрібна. У бібліотеці ж в основному старі фонди і не менш застарілі книжки, привезені переселенцями, які покинули свої квартири на окупованих територіях. А діти якраз найбільше запитують енциклопедії і сучасний наук-поп, особливо – українською мовою. До речі, цього року одна з випускниць – Христина Бехер зі Сніжного – склала ЗНО з української на 194 бали і планує вступати до Києво-Могилянської академії. Ну а ЛакіБукс у Святогірську з нетерпінням чекатимуть знову - з першими книжками, які вийдуть уже в рамках проекту.

ЛакіБукс відвідав школу-інтернат у Святогірську

 

ЛакіБукс відвідав школу-інтернат у Святогірську

Новини