"Я Майбутнє України"

ЛАКІБУКС

banner

ЛакіБукс вийшов на міжнародний рівень!

ЛакіБукс вийшов на міжнародний рівень!

Про наш проект дізналися і по той бік Атлантики! Авторитетний американський вчений-біотехнолог Уейн Перрот зацікавився новою книжкою ЛакіБукс про біотехнології і посольство США ініціювало зустріч науковця в рамках його візиту в Україну з представниками проекту та автором Аліною Штефан. 

Зустріч пройшла у Дитячій бібліотеці на Подолі, яка є партнером ЛакіБукс. Професор та автор книги також розповіли запрошеним школярам про новини генної інженерії та втілення цієї тематики у жанрі науково-популярної пригодницької повісті. Перша українська книга для підлітків про біотехнології «Літо довжиною в ДНК» вийде у друк наступного року, однак уже тепер помітна популярність досліджень у цій сфері. Діти задавали багато запитань спікерам і виявилися досить обізнаними. Ми теж скористалися нагодою поставити свої запитання ученому, команда якого, зокрема, відзначилася «зломом» генетичного коду чотирилистої конюшини:

- Які тренди в сфері розвитку біотехнологій можна назвати сьогодні?

- Спочатку біотехнології були спрямовані на зміну якоїсь одної властивості. Сьогодні робота спрямована на зміну відразу декількох якостей. Зараз багато говорять про технологію CRISPR. Я вважаю, що вона таки дозволить розвивати корисні синтетичні клітини і організми.

- Чи є молоді фахівці в цій сфері? Які сфери біотехнологій ім найцікавіші?

- Зараз біотехнології активно використовуються у всіх сферах життя. Молодих людей цікавить харчова промисловість і медицина. Менше - сільське господарство, тому що молодь дуже мало знає про сільське господарство. У США діти думають, що їжа береться з супермаркету. І якщо вони не знають нічого про сільське господарство, то яка кар'єра в сільському господарстві їх може цікавити?

- Чи достатня обізнаність суспільства про ГМО?

- Більшість людей нічого не знає про ГМО. Знають тільки те, що від нього треба триматися подалі. Хоча насправді є досить багато інформації по темі.

- Який відсоток продуктів ГМО в США?

- Якщо ми говоримо про рослинні ГМО, то це близько 80%. А якщо це і рослинні продукти і мікроорганізми, то набагато більше.

- А в Україні?

- Мікроорганізми використовуються у всьому світі. Наприклад, якщо Україна імпортує продукти, до складу яких входить кукурудза або соя, то це 100% модифікований продукт.

- Чи потрібно вести просвітницьку роботу про властивості ГМО з дітьми?

- Це корисно. В їхньому віці ще можна щось вивчити. Дорослій людині набагато складніше дається розуміння незнайомих речей. Хоча сьогодні я не очікував, що діти будуть жваво відповідати на питання і брати участь в дискусії. Вони набагато краще обізнані з даної теми, ніж я очікував. І це дуже добре.

ЛакіБукс вийшов на міжнародний рівень!

Новини