"Я Майбутнє України"

ЛАКІБУКС

banner

Перша книжка про Теслу для підлітків українською вийшла завдяки ЛакіБукс!

Перша книжка про Теслу для підлітків українською вийшла завдяки ЛакіБукс!

Пульт дистанційного керування, радіо, електрокари! Діти, яких опитував справжнісінький Тесла на презентації ЛакіБукс, майже не задумуючись, вигукували винаходи геніального вченого 20 століття! І саме цьому герою, ім’я якого завжди на слуху, присвячена ПЕРШЕ видання проекту ЛакіБукс, що уже вийшло з друку!

Перша книжка про Теслу для підлітків українською вийшла завдяки ЛакіБукс!

Книжку презентували на Форумі видавців та Львівському міжнародному книжковому фестивалі, який проходив 13-17 вересня у Львові. Нині це найбільший книжковий і літературний захід Центрально-Східної ЄвропиПрезентація ЛакіБукс пройшла у Першій Львівській медіатеці – першій реформованій бібліотеці у культурно-освітній простір за європейським зразком.

Перша книжка про Теслу для підлітків українською вийшла завдяки ЛакіБукс!

З часу представлення ЛакіБукс на Книжковому Арсеналі минуло 4 місяці, однак ми не відпочивали на літніх канікулах і тепер нам є що вам показати і розказати. Поки готувалися наші книжки – на усіх заходах ми намагалися зацікавити дітей наукою, читанням. Коло друзів проекту постійно розширюється і ми страшенно раді усім небайдужим до інтелектуального розвитку підлітків, до їхнього становлення, – розповідає керівник БФ "Я Майбутнє України" Марта Левченко.

Перша книжка про Теслу для підлітків українською вийшла завдяки ЛакіБукс!

Благодійний проект такого масштабу з видавництва і поширення науково-популярних книжок в Україні стартував вперше. І розрахований на тривалий період. Але хочеться вірити, що нам уже вдалося зробити найголовніше – привернути увагу суспільства до дефіциту якісної пізнавальної літератури для підлітків. Ну а книжка про Теслу вперше видана для дітей українською! Завдяки співпраці ЛакіБукс та видавництва К.І.С.

«Тесла та машина на космічній енергії» – найсвіжіша книжка у доробку відомого італійського автора Луки Новеллі, вже сімнадцята в серії «Спалах думки», – відзначає керівник видавництва Юрій Марченко. Кожна книжка серії – це життєва історія науковця, розказана ним самим. Це 18-20 коротеньких глав, написаних просто і доступно. І ще – з гумором та іронією. Особливість серії у тому, що це фактично комікси, які треба не лише читати, а й розглядати. Причому мальовані самим автором.

Перша книжка про Теслу для підлітків українською вийшла завдяки ЛакіБукс!

У Тесли було дуже розвинене чуття іноватора і вміння втілювати свої ідеї в готові вироби риси так потрібні в наші часи! Він не академік, а інженер, який бачив людські потреби і готовий був їх задовільнити. Його життя – приклад готовності ризикувати заради нового. Не множити власні статки, а підкорювати нові проекти. Також він цікавий тим, що був дуже медійною персоною – багато виступав з демонстраціями своїх винаходів, не боявся шокувати публіку, був у хорошому сенсі ексцентричним.

 

За словами редактора простору української дитячої книги "Барабука" та експерта ЛакіБукс Анни Третяк, нині помітна популярність біографічного нон-фікшену. Адже підлітки шукають натхнення у сильних особистостей, які розкриваються за непростих умов. Водночас окреслилася ще одна тенденція - прицільне вивчення одного явища, наприклад, книжка про людську кров чи перекладена в Україні книжка про кишечник. Діти прагнуть також більше дізнатися про себе, про власний організм і його можливості.

Перша книжка про Теслу для підлітків українською вийшла завдяки ЛакіБукс!

Підлітки – люди якнайбільш сучасні, чутливі до прогресу і нових технологій. Їх цікавить світ, у якому вони вже от-от діятимуть як повноцінні члени суспільства, і якщо з’являться книжки, що допоможуть їм зрозуміти ці процеси і включитися в них, така література матиме попит. Власне, попит вже є, лише пропозиції немає. Тому на полі підліткового нон-фікшену є маса роботи для нових авторів, – ділиться спостереженнями Анна Третяк.

Перша книжка про Теслу для підлітків українською вийшла завдяки ЛакіБукс!

Молодого автора і нову для підліткової аудиторії тему ЛакіБукс також представив на Львівському форумі під час своєї презентації. Зараз іде робота над першою в Україні книжкою про біотехнології для підлітків "Літо довжиною в ДНК" Аліни Штефан. Медик за освітою, мама трьох дітей та книжковий оглядач взялася розповісти підліткам про непросту тему, та ще й у пригодницькому жанрі:

Найскладніше адаптувати наукову інформацію для дітей, обрати щось головне, адже біотехнології - це насправді неосяжна галузь сьогодні. Це і нові ліки від невиліковних хвороб, і більш екологічні можливості отримувати енергію, не знищуючи природні ресурси, і можливість відновити життя тварин, яких ми через недбале хазяйнування на планеті , здавалося б, що втратили на завжди. От задача, наприклад: не можна розповідати про біотехнології, не розкривши тему молекулярної будови ДНК, її реплікації і транскрипції так, щоб це був не підручник, а більш образна і цікава подача. Але і спрощувати дуже не хочеться, тому що тоді можна втратити мету книжки: познайомити підлітків саме з сучасним станом наукових відкриттів у біотехнологіях. Такими, наприклад, як редагування геному і КРІСПР/КАС9, генна терапія, ДНК-орігамі. І усе це мовою зрозумілою дітям.

Перша книжка про Теслу для підлітків українською вийшла завдяки ЛакіБукс

Нині в рамках ЛакіБукс до друку також готується #щотакематематика відомого дитячого письменника Дмитра Кузьменка. А під час жовтневих канікул у дітей буде унікальна можливість написати науково-популярну книжку самим! Разом із нашими партнерами – інноваційним освітнім табором «Майстерня успіху» під керівництвом експерта ЛакіБукс Євгена Мірошніченка та письменниці Галини Ткачук ми організуємо підліткам тиждень справжньої проектної роботи! Написану книжку, звісно, теж видамо.

Також хочемо ще раз запросити до співпраці авторів, які пишуть на природничу тематику, науковців, які готові рецензувати наші книжки і брати участь у просвітницьких заходах для підлітків, ілюстраторів, перекладачів і усіх-усіх небайдужих!

Повний фоторепортаж з нашої презентації дивіться на фейсбук-сторінці ЛакіБукс! Ну а Теслу уже чекають у дитячих бібліотеках Луганської та Донецької областей J

Новини